Rolf Rombouts – dirigent

Dirigent van alle jeugdorkesten bij Musis Sacrum is Rolf Rombouts. Hij is ook voor dit project muzikaal eindverantwoordelijk.
Dominique heeft Rolf even flink aan de tand gevoeld en een interview afgenomen, dat kun je hieronder lezen.

1.Hoe ben je bij Musis Sacrum terecht gekomen?
Ik zat op bs. de Hoeksteen (nu Vlinderboom) en was net begonnen met trompetles bij de Muziekschool (nu KunstPodium). Op de Vlinderboom gaf Juffrouw Joke muziekles en zij hoorde dat ik trompet speelde: ze vroeg of ik een keer wilde komen kijken bij het jeugdorkest van Musis Sacrum………ben toen meteen gaan meespelen en nooit meer weggegaan.

2.Wat vind je ervan om de dirigent te zijn van het Jeugdorkest?
Wat vind je er zo leuk aan? (of vind je het juist helemaal niet leuk)
Ik vind het erg leuk om samen met jeugd muziek te maken. Alle partijen instuderen en zorgen dat alle puzzelstukjes op z’n plaats vallen en met z’n allen samenwerken ; dan wordt het gaandeweg een mooi muziekstuk. En zeker met zang en band en koor en dans en licht en geluidstechniek erbij is het natuurlijk erg gaaf optreden.
Waar ik me soms aan irriteer is het geklets tijdens de repetitie: natuurlijk moet het ook “leuk” zijn, maar volgens mij is het vooral leuk als we straks met de concerten alle 22 muziekstukken zo mooi mogelijk kunnen spelen…..dus muzikanten….
Verder vind ik het jammer als we niet compleet zijn tijdens een concert: Het is net als bij sporten. Je “traint” iedere week om samen iets moois te maken; en dan is het jammer als er bij de “wedstrijd” ineens een paar spelers niet kunnen…….das jammer: je kan ook niet met z’n zevenen een voetbalwedstrijd winnen…..

3.Hoe bereid je je voor op kleine/grote optredens?
Als we een nieuw muziekstuk gaan oefenen, zorg ik dat ik al precies weet hoe het gespeeld moet worden en wat ik mooi vind en wil overbrengen aan de muzikanten. Als er dan een optreden is, zit het muziekstuk al zo goed in ieders hoofd, dat we het alleen maar hoeven te laten horen. Daarvoor is natuurlijk wel een goede concentratie vereist.

4.Hoe lang doe je dit werk al? Wanneer ben je begonnen met dit werk?
Ik ben begonnen toen ik een jaar of 17 was, als dirigent bij de Bend van D’end. Ik ben nu 32, dus tel maar uit….. Daarna heb steeds meer werk gekregen in “de muziek” als dirigent, leraar, muzikant, bandleider, arrangeur…..

5.Waar help/werk/zit je nog meer bij dan alleen het Jeugdorkest?
Ik ben ook dirigent bij fanfare st. Martinus in Achtmaal en docent Popworkshops bij Het KunstPodium. Daarnaast besteed ik veel tijd aan het arrangeren van muziek voor orkesten (uitschrijven van alle partijen). Verder speel ik bij Blaosband de Uitslaopers de sousafoon en verder in allerlei clubjes de tuba of de basgitaar.

6.Zijn er meer ‘Rombouts’ in de muziek business?
Mijn broer(tje) Mark heeft ook bij Musis gezeten, maar is nu werkzaam achter de schermen; als geluidstechnicus. Mijn moeder speelt klarinet bij het VLO van Musis. Mijn vader is bestuurslid geweest bij Musis, maar is a-muzikaal (zegt hij zelf). Mijn neefje Robin is nu ook druk aan de weg aan het timmeren als muzikant/ dirigent/ muziekdocent.

7.Heb je veel plezier in wat je nu doet?
Jazeker!

8.Heb je nog een bepaald doel in de muziek wat je wil bereiken?
Mijn doel is vooral: leuke projecten/concerten doen met enthousiaste mensen die er zin in hebben. Je wilt dan natuurlijk en zo goed mogelijk resultaat neerzetten.
Ik heb niet echt de behoefte bij een zo “hoog” mogelijk niveau orkest te dirigeren, ik vind de omgang met mensen vooral leuk.

9.Wil je dit werk blijven doen of heb je nog een bepaald beroep wat je zegt dat wil ik ook nog eens gaan doen?
Eigenlijk kan ik niet zoveel anders als muziek maken…….Of het zou moeten zijn dat er een professionele Zomerspelen komen, dan zou ik daar wel willen werken

10.Zou je op TV iets met muziek willen doen of gaan doen?
Niet perse, al heb ik “vroeger” een aantal keren als muzikant bij Paul de Leeuw’s “Mooi Weer” gezeten (met “Adje, de dorpsgek”) en ik vond het wel erg leuk om te zien hoe snel dat allemaal gaat (en hoe rommelig het achter de schermen is.)

11.Welke opleiding(en) heb je hiervoor moeten doen allemaal?
Ik heb gestudeerd aan het conservatorium in Tilburg en ben daar afgestudeerd als Musicus Bastuba en Harmonie/fanfare-dirigent.

12.Studeer je nu nog steeds?
Nee, nu niet meer….en ik moet er nu ook even niet aan denken….ik vond het wel best: van mijn 4e tot mijn 25e iedere dag naar school. Misschien dat ik nog eens een gerichte cursus ga doen, maar dat weet ik nu nog niet.

Comments are closed.